20181007
Polisen varnar för utländska ligor
Polisen har tydliga indikationer på att en grupp personer kopplade till de utländska ligor som tar sig in i Sverige för att begå brott, nyligen tagit sig in i landet. De här brottsnätverken begår brott som bland annat stöld av fordon och fordonsdelar.
– Det finns organiserade stöldligor baserade i Litauen, nu vet vi att det kommit ytterligare personer kopplade till dem, till Sverige. Därför vill vi göra allmänheten extra uppmärksamma på okända personer som rör sig bland villor och bostadsområden, nu när det börjar bli mörkare på eftermiddagar och kvällar, säger Linda Staaf, chef för underrättelseenheten på nationella operativa avdelningen, Noa.
De här personerna rör sig snabbt över landet och begår olika typer av tillgreppsbrott som inbrott, stölder av fordon, fordonsdelar, större maskiner och verktyg.
Polisens tips till allmänheten är att ställa in bilar i garage om det är möjligt, och att vara vaksamma på okända personer som rör sig i bostadsområden - ser man något misstänkt eller vid pågående brott ska man höra av sig till polisen.
De är vanligt att stöldgods göms i skogsområden eller på andra platser, om man påträffar stöldgods ska man också höra av sig till polisen.
– Vi gör löpande insatser mot de här internationella kriminella nätverken, samverkar med andra länder och har bevakning i våra hamnar. Att bekämpa den här brottsligheten innebär betydande skillnader i människors vardag, säger Linda Staaf.
Nyhet från
Polisen
 

NU ÄR DE IRLÄNDSKA MARKARBETARNA PÅ GÅNG
Under flera års tid har länet besökts av personer som ingår i så kallade "kringresande" grupperingar. Senaste kända observationen är att det anlänt Irländska markarbetare som bor vid Götala utanför Skara.
Grupperna har under åren kommit att benämnas olika beroende på vilken typ av aktivitet de bedriver. Som exempel kan nämnas asfaltsläggare, plattsättare, markarbetare, rosförsäljare eller växlingsbedragare.

Grupperingarna återfinns i området under några veckors tid och reser därefter vidare till nästa destination. I kölvattnet av detta anmäls olika former av tillgreppsbrott men mycket tyder på att andra former av brott kan finnas dolda kring dessa grupperingar. Ofta kan det vara oseriösa arbeten och lurade kunder som ibland är så naiva att man betalar i förskott.
Viktig information om någon vill köpa tjänster av ”asfaltsläggare” är att en kund har skyldighet att förvissa sig om att företagaren har F-skattsedel om fakturan överstiger 10 000 kronor. Eljest ska kunden betala 30 procent av arbetskostnaden samt 31 procent i arbetsgivaravgifter.

Då det gäller ROT-avdragsregler är det kundens ansvar att i ansökan bifoga företagarens F-skattsedel. Denna information kan bidra till att kunden avstår köp alternativt att säljaren avskräcks från att utföra arbetet.
VAR UPPMÄRKSAM OCH STÄLL FRÅGOR OM NI FÅR BESÖK OCH ERBJUDANDE OM BILLIGA JOBB.
Det gäller att Du/Ni som kund ställer viktiga frågor i samband med eventuell beställning av jobb.

Gör alltid en förfrågan om ID.
Nöj dig inte med ett muntligt svar
Försök att dokumentera ID på samtliga ”arbetare”.
Finns det möjlighet att kontakta ”arbetarna” ?
Var bor dom ?
Finns det några telefonnummer ? 
Finns det F-skatt, organisationsnummer ?
Skriv ner registreringsnummer på samtliga fordon - även släp.
Försök även notera bilarnas fabrikat och färger.

Avstå från att köpa tjänsten om Ni misstänker något som inte står rätt till.
Polisen är intresserad av att få in uppgifter om de Irländska asfaltsläggarna. Har du/Ni någon information går det bra att skicka det till :  
torbjorn.walthersson@polisen.se
vara.vastragotaland@polisen.se
eller på telefon 010-565 88 55

 Torbjörn Walthersson

OKÄND BIL
Söndag den 7 juni kl 11.45 iaktogs en bil på Backavallen Malma av märket VW Passat Variant Turbo, mörkröd, 1998. Bilen är avställd. Bilen är registrerad på en ägare från Ytterby.
Efter ett kortare uppehåll försvann bilen från platsen.
Polisen är informerad.

.

.